lauantaina, helmikuuta 20, 2010

MisäärijääkiekkoJääkiekko on monen pallopelin tavoin siten symmetrinen, ettei sille ole olemassa misääripeliä samassa mielessä kuin monelle korttipelille on. Esimerkiksi tikkipeleissä misääripeli on sitä, että vältetään ottamasta tikkejä sen sijaan, että pyrittäisiin ottamaan niitä. Siis jos jääkiekossa olisi tavoitteena tehdä mahdollisimman monta maalia omiin ja välttää kiekon joutumista vastustajan maaliin, peli ei muuttuisi millään tavoin (paitsi, jos maalivahdit eivät saisi vaihtaa paikkaa).

Mielenkiintoinen kysymys sen sijaan on millä maailman valtioista on kaikkien huonoimmat edellytykset voittaa jääkiekon olympiakultaa. Arvelen, että tuo valtio on Nauru, koska 1) Nauru sijaitsee lähes päiväntasaajalla ja merenpinnan tasolla (40 km päiväntasaajalta etelään), 2) Naurun asukasluku on vain noin 14 000 ja 3) Naurun BKT per capita on niin alhainen, etteivät naurulaiset taatusti sijoita vähiä rahojaan jäähallin rakentamiseen. Vai onko parempia kandidaatteja? Mikä olisi seuraavaksi epätodennäköisin jääkiekon olympiakullan voittaja?

Lisäys: Naurulaiset ovat myös keskimäärin erittäin lihavia mutta niin on Timo Jutilakin (nykyään).

perjantaina, helmikuuta 19, 2010

NojatuoliurheiluTapanani on ollut katsoa ainoastaan olympia- ja MM-tason miesten jääkiekkoa. Näin olympiakisojen aikana olen tullut katsoneeksi muitakin lajeja. Seuraamani lajien joukko on laajentunut syöksylaskuun ja curlingiin. Katsoin naisten syöksylaskua toissapäivänä. Syöksylasku on aivan loistava televisiolaji. Whistlerin syöksyradalla naisten suoritusajat olivat puolentoista minuutin molemmin puolin. Rata oli hankala ja kaatumisia oli peräti neljä. Katkerin kaatuminen oli Ruotsin Anja Pärsonin, jonka viimeinen hyppy venyi 60-70 metriseksi ja joka ei onnistunut laskeuduttuaan pysymään pystyssä. Meno silminnähden hirvitti laskua seurannutta kilpailun johdossa loppuun asti pysynyttä Yhdysvaltain Lindsay Vonnia. Sveitsin Gisin kaatui pahan näköisesti ja joutui kaatuneenakin liukuessaan ilmalentoon radan ulkopuolisen töyssyn takia. Hän käveli toinnuttuaan omin jaloin paikalta pois. Yksi ranskalainen laskijatar sekosi suksiinsa jo heti kopin jälkeen ja suoritus päättyi nolosti. Eilen samat laskijattaret syöksyivät uudelleen osana alppiyhdistetyn (syöksy ja pujottelu) kilpailua. Anja Pärson oli kilpailussa mukana. Hän selvisi keskiviikkoisesta kaatumisestaan mitättömin vaurioin. Mielenkiintoisinta syöksylaskussa kuitenkin on, että asiaa tuntematonkin näkee jopa ilman ajanottoa onko lasku menossa hyvin vai huonosti. Hyvän laskun tunnistaa laskuasennon koossapysymisestä ja ajolinjasta.