lauantaina, huhtikuuta 24, 2010

Irlantilaiset USA:n sisällissodassa

Parhaat USA:n sisällissodan laulut tuntuvat olevan irlantilaisilla. Jotenkin minusta tuntuu, että irlantilaisen kansallistunteeseen vetoava Unionin propaganda oli parempaa kuin Konfederaation. Esimerkiksi laulussa We'll Fight for Uncle Sam lauletaan, että jos John Bull (= Englanti) sekaantuu sotaan, se joutuu katumaan katkerasti. Etelän irlantilaiset uholaulut eivät sisällä oikein muuta kuin yleistä vihollisen mollaamista ja kodinpuolustushenkeä.

Mainitussa laulussa kaivataan kovasti kenraali McLellania, joka rakensi Unionin voittoisan armeijan. Perusteellinen ja huolellinen McLellan menetetti presidentti Lincolnin luottamuksen ja Unionin armeijan päällikyyden, koska jatkuvasti yliarvioi vihollisen voimat eikä hyökkäillyt tämän mielestä riittävän päättäväisesti. McLellan ei ollut mikään miestensä tapattaja mutta toisaalta voidaan arvella, että joku röyhkeämpi komentaja olisi voinut lopettaa koko sodan kärsimyksineen nopeammin.

Lisää niitä lauluja:

Song of the Irish Brigade (Confederate)

Irish Volunteers (Union)

Samuel Adams Boston Lager

Viime viikolla maistoin Brooklyn Lageria ja se oli mielestäni parasta koskaan maistamaani vaaleaa lageria: melko pilsmäistä ja reilusti humaloitua. Nyt on vuorossa otsikossa mainittu lager. Vaalean meripihkan värisessä oluessa on lasiin kaadettaessa melko normaali vaahto ja hedelmäinen tuoksu. Suutuntuma on aluksi hapokkaahko muttei pitkään, jälkimaku humalainen ja melko pitkä. Runsaan humaloinnin ansiosta hyvin pilsnerimäinen olut. Vaaleaksi lageriksi erinomainen, ehkä jopa vähän Pilsner Urquellia parempi mutta hinnaltaan puolitoistakertainen, joten jätän vastaisuudessa ostamatta.

A.Le Coq Porter

Olutblogin artikkelin ansiosta meikäläinen maistoi otsikossa mainittua olutta. Yksi ratkaiseva seikka jäi Olutblogin pitäjältä mainitsematta: kyseessä on pohjahiivaolut. Porterit ovat yleensä pintahiivaoluita, joten niiden makukin on yleensä melko erilainen kuin kuin A.Le Coqin. Ei tuota olutta nyt moittiakaan voi mutta se kyllä maistuu ja vaikuttaa enemmän jonkinlaiselta dunkelilta vähän paremmasta päästä. Hyvä pehmeä karamellimaltaan maku mutta Koffin porter esimerkiksi on aivan toisesta maailmasta. Onhan Sinebrychoff Porter kuitenkin tyylipuhdas pintahiivakäymisellä tuotettu imperial stout, jossa erittäin runsaasti humalaa, mallasta ja ylipäätään aromeita. (Väitin muutama päivä sitten Sinebrychoff Porteria baltic porteriksi mikä ei välttämättä pidäkään paikkaansa, koska Itämeren rannikon maissa porterit alettiin tehdä pohjahiivakäymisellä jo kauan sitten.) Tunnen itseni hieman petetyksi, koska odotin jotain muuta. Halpaa lystiähän A.Le Coq Porterin juominen toki on. Puolen litran pullo Alkossa maksaa vähän alle kolme euroa ja alkoholiakin on 6,5 tilavuusprosenttia. Otan tapauksesta vaarin ja selvitän tarkemmin millaisesta oluesta on kyse ennenkuin ostan kokeilua varten.

sunnuntaina, huhtikuuta 18, 2010

Sinebrychoff Porter

Tunnen pakkoa ylistää Koffin Porteria. Tämä aivan erinomainen baltic porter (7,2 tilavuusprosenttia) on paljon enemmän kuin hintansa (€1.98 / 0,33l) väärti. Tässä on tasapainossa kaikki. Kaunis, pieni mutta tiivis vaahto. Maltainen paahtunut maku, jossa kahvia ja suklaata. Pitkä jälkimaku. Humalaisuus tuntuu lopussa voimakkaana, melkein pilsmäisenä. Ehdottomasti Alkon valikoiman parhaita hinta-laatu -suhteita. Ei ihme, että tämä on kansainvälisesti huippuarvostettua olutta lajityypissään.