torstaina, kesäkuuta 03, 2010

Tiedeaiheisen minivisan vastaukset
1. Mistä kahdesta pääkomponenttityypistä rasvamolekyylit koostuvat?


Rasvamolekyylit ovat yhden glyserolin ja kolmen rasvahapon yhdisteitä esterisidoksella.


2. Mitä tarkoittaa proteiinien laskostuminen?


Proteiinin sekundäärirakenteen muodostumista eli proteiinin asettumista kolmiulotteiseen muotoonsa, joka määräytyy mm. molekyylin sisäisistä heikoista vuorovaikutuksista ja geometrisistä esteistä molekyylissä.


3. Mikä on solussa tapahtuvan sitruunahappokierron funktio?


Se muodostaa adeniinidifosfaatista adeniinitrifosfaattia eli ATP:tä, joka on solun toimintojen välitön energianlähde. Sitruunahappokierron energialähteenä on mm. rasvojen, hiilihydraattien, proteiinien ja ketonien hapettuminen.


4. Mistä syystä pommikelpoisen plutoniumin isotoopin erotteleminen on vaikeampaa kuin pommikelpoisen uraanin isotoopin erotteleminen?


Pu-239 on plutoniumin fissiileistä isotoopeista se, joka sopii kaikkein parhaiten ydinräjähdemateriaaliksi. Sen massalukuero pomminvalmistuksen kannalta haitallisimpaan isotooppiin Pu-240 on vain yksi. Uraanipommissa sitävastoin massalukuero fissiilin isotoopin U-235:n ja luonnonuraanissa yleisimmän U-238:n välillä on kolme, joten pommikelpoisen uraanin erottelu kaasusentrifugilla on paljon helpompaa.


5. Mistä kahdesta syystä drosophila melanogaster on tärkeä mallieläin biologisessa tutkimuksessa?


Drosophila melanogaster on banaanikärpänen. Syitä miksi sitä käytetään mallieläimenä on useita: 1) helppo ja halpa hoitaa, 2) lisääntyy nopeasti, 3) sukupuolet on helppo erottaa toisistaan, 4) lyhyt sukupolvenväli, 5) vain neljä kromosomiparia, joista yksi sukupuolikromosomipari ja 6) uroksilla ei ole meioottista rekombinaatiota.


6. Mitä ovat mustat savuttajat?


Merenpohjassa esiintyviä kuumia lähteitä.


7. Minä vuodenaikana ilmaston lämpenemisen arvioidaan olevan voimakkainta Suomessa?


Talvella.


8. Pam pam Paulin kieltosääntö on täysin ehdoton ... Mitä Paulin kieltosääntö "kieltää"?


Paulin kieltosäännön mukaan kaksi samanlaista fermionia (esimerkiksi eletronia atomissa) ei voi olla yhtä aikaa samassa kvanttitilassa. Lähes kaikissa olosuhteissa Paulin kieltosääntö sanelee sen kuinka monta elektronia mahtuu kullekin atomin orbitaaleista. Täysin ehdoton sääntö ei ole, koska tarpeeksi suuressa paineessa atomin sisäinen rakenne voi hajota. Näin tapahtuu esimerkiksi mustassa aukossa.


9. Mitä tilastotieteen ns. keskeinen raja-arvoteoreema sanoo?


Tarpeeksi monen riippumattoman tarpeeksi samanlaisella tavalla jakautuneen tilastomuuttujan summan jakauma on normaalijakautunut.


10. Millainen on von Neumann -arkkitehtuuri tietokonetekniikassa?


Abstrakti malli tietokoneesta, jossa on muisti ja prosessori erikseen ja jossa ohjelmat ja data sijaitsevat muistissa.

keskiviikkona, kesäkuuta 02, 2010

Vi blir alla fina 'botter när vi dörmaanantaina, toukokuuta 31, 2010

Ikimuistoisia elokuvakohtauksia

Alaston itävaltalainen taloustieteilijä kävelee prätkäbaariin, tapaa keynesiläisen ja sanoo tälle: "I need your land, labor and capital.". Keynesiläinen puhaltaa savut itävaltalaisen silmille, tumppaa sikarisan tämän rintaan ja vastaa: "You forgot so say 'stimulus'!".