maanantaina, maaliskuuta 07, 2011

Luonnos omakotitaloksiOlen viime aikoina huvitellut katselemalla etuovi.com:ista myynnissä olevia omakotitaloja ja niiden pohjaratkaisuja. Mielessäni on alkanut kypsyä hahmotelma omakotitalosta, jollaisessa itse voisin haluta asua, jos rahat riittäisivät (eivät riitä) mutta jollainen ei kuitenkaan ole mitenkään suomalaisen ylemmän keskiluokan ulottumattomissa. Talo olisi suunniteltu 2-3 -lapsiselle perheelle.

Talon pitäisi olla uusi. Ennen rakentamista tontilla ja sen lähistöllä pitäisi tehdä kunnolliset maaperätutkimukset ja selvittää esimerkiksi radon-pitoisuudet. Tarvittaessa radonriskiin varauduttaisiin rakentamisvaiheessa asianmukaisesti. Tontin ei tarvitsisi olla kovin montaa kertaa itse taloa suurempi mutta sen verran kuitenkin, etteivät naapurit olisi aivan vieressä. Tontilla voisi olla vaikkapa marjapensaita mutta se ei saisi olla vaikeahoitoinen edes eläkeikäiselle. Tontin ympärillä pitäisi olla kunnolliset yksityisyyttä ja näkösuojaa tuovat aidat ja portit, jotka samalla estäisivät pikkulasten karkailut. Mitään pikkulapsille vaarallisia kiviä tai kallioita tontilla ei saisi olla. Loiva rinnetontti, josta vähintään puolet olisi tasamaata olisi sopiva.

Itse talo olisi jykevärakenteinen kivitalo, vaikkapa paikalla valetusta laadukkaasta betonista rakennettu. LVI- ja sähkösuunnittelussa otettaisiin huomioon tulevien remonttien ja huoltotöiden tarve, joilla talon käyttöikää voitaisiin jatkaa periaatteessa loputtomiin. Lämmitysmuotona olisi maalämpö, joka jaettaisiin huoneisiin vesikiertoisen lattialämmityksen kautta. Talossa olisi kolme kerrosta, joista yksi olisi osittain maan alla oleva kellarikerros. Eteinen olisi keskikerroksessa, joka olisi pääasiallinen oleskelukerros. Etupihalta eteiseen tultaessa keittiö olisi lähellä, jotta ruokakasseja ei joutuisi kantamaan pitkää matkaa. Keskikerroksessa olisi keittiön lisäksi tilava olohuone, pieni kirjastohuone, yksi makuuhuone vaatehuoneineen ja tilava wc, jossa suihkukaappi. Olohuoneesta pääsisi takapihan suunnassa olevalle suurikokoiselle lasitetulle ja katetulle parvelle, jossa olisi kalusteet ulkoruokailua varten. Olohuoneessa olisi varaava takka. Yläkertaan ja kellarikerrokseen johtaisi tilava ja mukava portaikko (ei kierreportaat). Yläkerrassa olisi 3-4 makuuhuonetta (yksi iso tarvittaessa jaettava) vaatehuoneineen tai sisäänrakennettuine kaapistoineen, kylpyhuone (johon pääsy suoraan kahdesta makuuhuoneesta ja käytävätilasta). Alakerrassa olisi tekniset tilat, kodinhoitohuone, lämmintä varastotilaa, saunaosasto, erillinen wc ja tilava takkahuone, josta uloskäynti takapihan terassille, joka sijaitsisi keskikerroksen parven alapuolella. Takkahuone voisi olla L:n muotoinen, jolloin yhden siiven (enemmän maan alla olevan) voisi varata sisustettavaksi elokuvienkatseluhuoneeksi. Takkahuoneessa olisi myös minikeittiö, jossa paikat uunille, mikroaaltouunille, astiakaapille sekä jääkaappi-pakastin
-yhdistelmälle. Talossa olisi hissivaraus, jonka tarkoitus olisi mahdollistaa talossa asuminen tarvittaessa huonojalkaisenakin. Keittiöiden, teknisten tilojen (joissa mm. lämminvesivaraaja yms. suuria vesimääriä käsittelevät laitteistot), kylpytilojen ja kodinhoitohuoneen kosteuseristykset pitäisi olla tehdyt ensiluokkaisesti vaurioiden ehkäisemiseksi katastrofaalistenkin laitteiden tai varusteiden hajoamisten varalta. Etupihan puolella olisi viileä autotalli (lämpötila aina vähintään +2 C) ja sen yhteydessä viileä varastotila.

Suunnittelun lähtökohtana olisivat korkea rakennus- ja talotekninen laatu, alhaiset käyttö- ja ylläpitokustannukset, rakennuksen pitkäikäisyys ja arvon säilyminen sekä asumisen osalta eri perheenjäsenten asumistarpeiden huomioon ottaminen siten, että eri ikäiset asukkaat voivat asua talossa toisiaan häiritsemättä. Esimerkiksi myöhään illalla televisiota tai elokuvia katsovat voisivat siirtyä olohuoneesta kellarikerrokseen, jotta yläkerran makuuhuoneissa voisi nukkua häiriöttä. Talo olisi riittävän tilava myös kauan viipyvien vieraiden majoittamiseen asumismukavuuden kärsimättä. Neliöitä ja kuutioita ei olisi tuhlattu näyttäviin aulatiloihin tai prameileviin erikoisuuksiin. Tilat ja varustelut olisi jaettu kolmeen kerrokseen siten, että pelkästään keskikerroksessakin olisi riittävät tilat päivittäiseen asumiseen. Tällä tavoin siivoamisen tarve olisi minimoitavissa tilanteessa, jossa talossa asuisi pelkästään eläkeläispariskunta. Mutta talossa voisi haluttaessa asua kolmekin sukupolvea yhtä aikaa: talon rakennuttanut eläkeläispariskunta, yksi heidän lapsistaan puolisoineen sekä näiden lapset. Kokonaispinta-ala (ilman autotallia) olisi noin 250-300 neliömetriä.

15 kommenttia:

4:13 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Heh, muutamilta osin (ei kaikilta) tuo muistuttaa aikapaljon meidän taloa.

 
2:58 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itse haaveilen haalareista, jotka täyttyisivät ilmalla niin, että voisin kellahtaa nukkumaan minne vain. Ei tarvitsisi enää kotia eikä mitään.

(sanavahvistuksena asiaankuuluvasti 'somme')

 
4:58 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Noista haalareista muuten: niiden käyttäjä tarvitsisi lisävarusteina kunnollisen päähineen ja jalkineet, joissa tarkenee. Lisäksi pitäisi olla lämmönlähde ja tapa kätevästi kantaa mukana kulkevaa paineilmasäiliötä. Rollaattori toimisi kantotelineenä kai melko hyvin. Noissa haalareissa ja rollaattorin kanssa kelpaisi elämäntapavanhuksen elellä oikein lokoisasti.

 
8:59 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Olen miettinyt tätä. Jalassa kumisaappaat (talvella huopaeristeellä) päässä karvareuhka, kesällä stetson leukaremmillä ettei putoa nukkuessa. Lämmityslaite toimii bensalla. Voin tankata sen asemalla samalla kun ostan uuden kaljalootan pulkassa korvessa perässä vedettäväkseni. Transhumanismi olisi fakta.

 
9:38 ip. , Blogger kattoratsastaja kirjoitti...

Tämä on hauska kuvaus lukea. Yleensä suunnittelussa lähdetään juuri tällaisista toiveista, toteutetaan toiveet ylittäen budjetti ja sitten kursitaan kasaan kompromissi toiveista tinkien.

Muutamia sivustahuutajan kommentteja:

-kolmessa tasossa toimiva rakennus on vaikea eläkeikäiselle, vaikka pihan hoito ei olisikaan vaikeaa

-tuleviin muutostarpeisiin varautuminen maksaa jonkin verran. Esim. mainitsemasi hissivaraus. Yleensä tästä tingitään ensimmäisenä budjetin hirttäessä

-maalämpö alkaa kannattaa pitkällä aikavälillä suurissa rakennuksissa. 300 neliön talossa siinä on jo jotain järkeä tontista riippuen. Pieniin rakennuksiin sitä ei kannata laittaa.

 
11:54 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

No siis tuollaiseenhan minulla ei ole varaa, kuten sanoin. Voisin kuvitella, että tuollaisen talon rakentaminen maksaa noin 500 000 euroa ja siihen tontti päälle.

 
11:56 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Ja bensaa paineilmalämpöhaalareihisi ja kaljaa menet varmaan ostamaan Lahdesjärven ABC:lta?

 
11:23 ap. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Joo, idea olisi olla riippumaton paikasta. Ajattelin tyyssijaksi jotain Vesilahden perämetsiä, mutta periaatteessa voisi tehdä kävelyreissuja vaikka Turkuun tai Lappiin. Ilmalla täytettävässä puvussa voisi säästää voimiaan sillä, että sopivassa kohdassa hyppää jokeen ja lipuu alavirtaan. Siinä vain kelluisi ja katselisi pilviä ja miettisi, että ylihuomenna ollaan jo Porissa.

Tuo kaljahomma tuli taas siitä, että rupesin miettimään tätä visiotani ja totesin, että juomavesi on suurin este varsinkin syrjäseuduilla (ruokana olisi kuivattu läski joka on varmaan parasta mahdollista ruokaa ihmislapselle) ja yleisesti voisi olla ihan maun ja käyttömukavuuden kannalta hyväksi että siinä olisi vähän alkoholia.

 
12:56 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Jari, olet oikeassa, että kolmitasoinen talo voi olla vaikea eläkeikäiselle. Toisaalta pyrin ottamaan tuon huomioon speksaamalla sisääntulokerrokseen sen verran tilavan vessan, että sinne mahtuu suihkukaappi. Tuollaisessa talossa kaksin asuvan (huonojalkaisen) eläkeläispariskunnan ei olisi pakko edes käydä alakerrassa kuin pyykkipäivinä, saati sitten yläkerrassa. Liki olemattomalla käytöllä ylä- ja alakerrat tarvitsee siivota vain sen verran harvoin, että siihen voi palkatakin jonkun, jos on pakko. Ja toisaalta ajatus oli, että talossa olisi riittävästi tilaa kolmellekin sukupolvelle. Hissin toteuttaminen eliminoi kaikki ongelmat, joita kolmikerroksiseen taloon liittyy.

Kaksilapsiselle perheelle, jossa lapset ovat kouluikäisiä, kolmitasoisuus on omasta näkökulmastani etu. Lapset voivat kavereineen tuottaa alakerrassa leikkiessään, kuten vaikkapa pelikonsoleilla pelatessaan, mielin määrin meteliä ilman, että metelöinti tuottaa minkäänlaista häiriötä keski- tai yläkerroksessa esimerkiksi etätöitä (esim. opettajilla kokeiden korjaaminen) tehdessä. Meidän perheessä on myös niin, että muutaman kerran vuodessa kylään tulee kaukomatkalaisia vieraita, jotka viipyvät tyypillisesti 1-4 viikkoa. Silloin on hyvä, jos taloa on jonkin verran jaettu osastoihin.

Pohjaluonnokseni perustuu paljolti isommanpuoleisten rintamiesmallisten talojen tilaratkaisuihin. Niissä tyypillisesti sisääntulokerros, jossa on olohuone ja keittiö, yläkerta, jossa on makuuhuoneita ja kellarikerros, jossa on tekniset tilat ja saunaosasto.

 
10:46 ip. , Blogger Matti kirjoitti...

Eikö go-huonetta ole suunnitelmissa?

 
2:33 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Go-huoneesta käy niin moni huone, ettei erityistä tarvetta olisi. Pöytiä, jotka soveltuvat gon pelaamiseen, olisi ruokailutilassa keittiön yhteydessä, olohuoneesta avautuvassa lasitetussa parveketilassa ja alakerran takkahuoneessa, jonne tulisi jonkinlainen ruokailupöytä. Itse en lainkaan tykkää pelata gota perinteisen japanilaisen go-pöydän ääressä. Se tuntuu epämiellyttävältä, kun ei ole tottunut lattialla istumiseen. Pelata voi tavanomaisella olohuoneen sohvapöydälläkin mutta siinä rasittuu selkä, kun joutuu kumartumaan sohvalta.

Itselläni ei tällaiseen taloon rahat riitä mitenkään mutta joku lukijoista saattaa olla harkitsemassa omakotitalon ostamista tai rakentamista ja saada tästä ideoita.

 
12:58 ap. , Blogger Ilkka kirjoitti...

Materiaaleja lukuun ottamatta, miten tuo eroaa keskiverrosta amerikkalaisesta exurban-alueen omakotitalosta?

Tuo huonekuvaus on itse asiassa varsin tarkkaan useiden Danin sukulaisten omakotitaloista.

 
2:46 ap. , Blogger Markku kirjoitti...

Ei eroa kooltaan mitenkään amerikkalaisesta exurban-alueen omakotitalosta. Tiedän tuon itsekin kanadalaisten sukulaisteni taloista. Yhdysvaltain tai Kanadan yhteensä noin 330 miljoonasta asukkaasta yli puolet asuu vähintään noin leveästi. Ja nekin, jotka eivät asu, asuvat melko lähellä isojen kaupunkien keskustoja tai erityisen halutuilla alueilla, kuten esimerkiksi San Francisco -lahden rannalla. Pohjois-Amerikassa on korkeampi elintaso kuin Länsi-Euroopassa. Asia on täysin päivänselvä.

Olisi muuten mielenkiintoista tietää missä määrin ero johtuu siitä, että kansantalous on Pohjois-Amerikassa järjestynyt kilpailun paineessa rationaalisemmin ja kuinka paljon toisaalta siitä, että amerikkalaiset tekevät vuoden aikana enemmän ja kovemmin töitä. Sen tiedän, että äitini serkuista vanhimman lakimies-aviomies tekee töitä todella tappotahtia.

 
1:11 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Satuin joskus katsomaan miten paljon Amerikassa oli autioituneita kaupunkeja, Suomessa ei käytännössä yhtään (vuosisatoihin). Jotenkin tuntuu, että siellä annetaan epäonnistuneiden ja kannattamattomien pyrkimysten kuolla pois ja Suomessa yritetään säilyttää, maksoi mitä maksoi, koska työpaikat ja perheet.

Jenkit kai ajattelevat, että aina voi luovuttaa ja tehdä jotain muuta kun täällä eletään jonkinlaisessa vaihtoehdottomuuden ja toivottomuuden suossa.

 
1:24 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Jos rahaa on noin puoli dekadia enemmän kuin keskimääräisellä perheellä, on varaa tähän, josta on tuossa hintaluokassa n. 1,5 Me aika vaikea laittaa paremmaksi.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu