maanantaina, maaliskuuta 07, 2011

Luonnos omakotitaloksiOlen viime aikoina huvitellut katselemalla etuovi.com:ista myynnissä olevia omakotitaloja ja niiden pohjaratkaisuja. Mielessäni on alkanut kypsyä hahmotelma omakotitalosta, jollaisessa itse voisin haluta asua, jos rahat riittäisivät (eivät riitä) mutta jollainen ei kuitenkaan ole mitenkään suomalaisen ylemmän keskiluokan ulottumattomissa. Talo olisi suunniteltu 2-3 -lapsiselle perheelle.

Talon pitäisi olla uusi. Ennen rakentamista tontilla ja sen lähistöllä pitäisi tehdä kunnolliset maaperätutkimukset ja selvittää esimerkiksi radon-pitoisuudet. Tarvittaessa radonriskiin varauduttaisiin rakentamisvaiheessa asianmukaisesti. Tontin ei tarvitsisi olla kovin montaa kertaa itse taloa suurempi mutta sen verran kuitenkin, etteivät naapurit olisi aivan vieressä. Tontilla voisi olla vaikkapa marjapensaita mutta se ei saisi olla vaikeahoitoinen edes eläkeikäiselle. Tontin ympärillä pitäisi olla kunnolliset yksityisyyttä ja näkösuojaa tuovat aidat ja portit, jotka samalla estäisivät pikkulasten karkailut. Mitään pikkulapsille vaarallisia kiviä tai kallioita tontilla ei saisi olla. Loiva rinnetontti, josta vähintään puolet olisi tasamaata olisi sopiva.

Itse talo olisi jykevärakenteinen kivitalo, vaikkapa paikalla valetusta laadukkaasta betonista rakennettu. LVI- ja sähkösuunnittelussa otettaisiin huomioon tulevien remonttien ja huoltotöiden tarve, joilla talon käyttöikää voitaisiin jatkaa periaatteessa loputtomiin. Lämmitysmuotona olisi maalämpö, joka jaettaisiin huoneisiin vesikiertoisen lattialämmityksen kautta. Talossa olisi kolme kerrosta, joista yksi olisi osittain maan alla oleva kellarikerros. Eteinen olisi keskikerroksessa, joka olisi pääasiallinen oleskelukerros. Etupihalta eteiseen tultaessa keittiö olisi lähellä, jotta ruokakasseja ei joutuisi kantamaan pitkää matkaa. Keskikerroksessa olisi keittiön lisäksi tilava olohuone, pieni kirjastohuone, yksi makuuhuone vaatehuoneineen ja tilava wc, jossa suihkukaappi. Olohuoneesta pääsisi takapihan suunnassa olevalle suurikokoiselle lasitetulle ja katetulle parvelle, jossa olisi kalusteet ulkoruokailua varten. Olohuoneessa olisi varaava takka. Yläkertaan ja kellarikerrokseen johtaisi tilava ja mukava portaikko (ei kierreportaat). Yläkerrassa olisi 3-4 makuuhuonetta (yksi iso tarvittaessa jaettava) vaatehuoneineen tai sisäänrakennettuine kaapistoineen, kylpyhuone (johon pääsy suoraan kahdesta makuuhuoneesta ja käytävätilasta). Alakerrassa olisi tekniset tilat, kodinhoitohuone, lämmintä varastotilaa, saunaosasto, erillinen wc ja tilava takkahuone, josta uloskäynti takapihan terassille, joka sijaitsisi keskikerroksen parven alapuolella. Takkahuone voisi olla L:n muotoinen, jolloin yhden siiven (enemmän maan alla olevan) voisi varata sisustettavaksi elokuvienkatseluhuoneeksi. Takkahuoneessa olisi myös minikeittiö, jossa paikat uunille, mikroaaltouunille, astiakaapille sekä jääkaappi-pakastin
-yhdistelmälle. Talossa olisi hissivaraus, jonka tarkoitus olisi mahdollistaa talossa asuminen tarvittaessa huonojalkaisenakin. Keittiöiden, teknisten tilojen (joissa mm. lämminvesivaraaja yms. suuria vesimääriä käsittelevät laitteistot), kylpytilojen ja kodinhoitohuoneen kosteuseristykset pitäisi olla tehdyt ensiluokkaisesti vaurioiden ehkäisemiseksi katastrofaalistenkin laitteiden tai varusteiden hajoamisten varalta. Etupihan puolella olisi viileä autotalli (lämpötila aina vähintään +2 C) ja sen yhteydessä viileä varastotila.

Suunnittelun lähtökohtana olisivat korkea rakennus- ja talotekninen laatu, alhaiset käyttö- ja ylläpitokustannukset, rakennuksen pitkäikäisyys ja arvon säilyminen sekä asumisen osalta eri perheenjäsenten asumistarpeiden huomioon ottaminen siten, että eri ikäiset asukkaat voivat asua talossa toisiaan häiritsemättä. Esimerkiksi myöhään illalla televisiota tai elokuvia katsovat voisivat siirtyä olohuoneesta kellarikerrokseen, jotta yläkerran makuuhuoneissa voisi nukkua häiriöttä. Talo olisi riittävän tilava myös kauan viipyvien vieraiden majoittamiseen asumismukavuuden kärsimättä. Neliöitä ja kuutioita ei olisi tuhlattu näyttäviin aulatiloihin tai prameileviin erikoisuuksiin. Tilat ja varustelut olisi jaettu kolmeen kerrokseen siten, että pelkästään keskikerroksessakin olisi riittävät tilat päivittäiseen asumiseen. Tällä tavoin siivoamisen tarve olisi minimoitavissa tilanteessa, jossa talossa asuisi pelkästään eläkeläispariskunta. Mutta talossa voisi haluttaessa asua kolmekin sukupolvea yhtä aikaa: talon rakennuttanut eläkeläispariskunta, yksi heidän lapsistaan puolisoineen sekä näiden lapset. Kokonaispinta-ala (ilman autotallia) olisi noin 250-300 neliömetriä.